Asset Publisher Asset Publisher

Wokół lasu odc. 1 Smaczne z lasu - dziczyzna

Las jest źródłem darów, z których możemy korzystać. Najszerzej wykorzystywane jest drewno- surowiec w pełni odnawialny, a przy tym naturalny, zdrowy i ekologiczny – posiadający ponad 30 tys. zastosowań. Oprócz drewna z lasu otrzymujemy wiele innych darów lasu, które karmą, leczą i ubierają człowieka.

Jednak dzisiaj skupimy się na żywności pochodzącej prosto z lasu. Spośród szerokiej gamy darów lasu najbardziej popularne są grzyby oraz rośliny zielne wykorzystywane, jako dodatek do wielu potraw, korzenie i kłącza wybranych roślin znajdujące zastosowanie w medycynie naturalnej, owoce runa leśnego, z których powstają smaczne przetwory. Dzięki kwiatom wielu leśnych gatunków pszczoły zbierają nektar i spadź, aby finalnie powstały miody o wyjątkowym smaku. Składnikiem, bez którego nie można powiedzieć o kompletności darów lasu jest dziczyzna. Zapraszamy do obejrzenia pierwszego odcinka programu "Wokół lasu"

                             

Dzięki naturalnej diecie zwierząt dziko żyjących, braku kontaktu ze sztucznymi paszami oraz antybiotykami, bezstresowego życia w naturalnym środowisku mięso z tych gatunków jest dużo zdrowsze od mięsa zwierząt hodowlanych. Przykładowo mięso z dzika posiada trzykrotnie mniej kalorii od wieprzowiny, z kolei mięso z jelenia posiada trzykrotnie mniej tłuszczu od wołowiny przy jednoczesnej trzykrotnie większej ilości witaminy B2 oraz pięciokrotnie większej ilości żelaza od wieprzowiny. Mniejsza wartość energetyczna, a także duży udział mikroelementów sprawia, że ten rodzaj mięsa jest zalecany w wielu dietach. Dziczyzna pozbawiona jest konserwantów, w 100 % naturalna, dzięki temu polecana osobom z alergiami pokarmowymi. Jednak to walory smakowe sprawiają, że ten, kto spróbował dziczyzny pozostaje wiernym konsumentem. Poszczególne gatunki posiadają swoiste cechy. Zwierzyna ma pełną swobodę przy wyborze naturalnego pokarmu, pozbawiona jest stresów związanych z zamkniętą hodowlą transportem i ubojem, a to wpływa na wyjątkowy smak i aromat mięsa. Bogata literatura związana z kuchnią myśliwską umożliwia każdemu znalezienie przepisów odpowiednich do swojego gustu.